Shopping cart
    Filters
    Wishlist

    Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

    Surfboard Gids van Hart Beach Surfshop

    Surfboard Gids: Een surfboard kopen is iets heel speciaals! Of het nou je eerste surfboard is of je 20ste maakt niet uit - een nieuw board voor het eerst vasthouden transformeert ook de grootste en sterkste man in een meisje van twaalf die naast Justin Bieber staat. Helaas is een surfboard kopen meestal ook een grote investering. Om je bij deze aankoop te helpen en ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk informatie hebt voordat je een beslissing neemt, hebben wij deze surfboard gids samengesteld.

    Surfboard Gids

    Standaard Board Informatie:

    Als wij zo meteen allerlei dingen over surfboards uitleggen zullen er een paar woorden uit de surf wereld genoemd worden. Om verwarring te voorkomen leggen wij even de basics over surfboards uit.Een surfboard heeft een ‘top’ (de bovenkant) en een ‘bottom’ (de onderkant). De zijkanten noem je de ‘rails’. De voorkant heet ‘nose’ en de achterkant heet ‘tail’. Door het midden van je board zie je bij de meeste boards een streep. Deze heet ‘stringer’ en is het midden van het board. Meestal is deze stringer gemaakt van hout en zorgt ervoor dat het board sterker is.Aan de bottom en achterkant van je board vind je de ‘vinnen’. Zij zorgen ervoor dat het board meer stabiliteit heeft en dat het board zich gemakkelijk laat sturen. Over de verschillen van vinnen kun je later in deze surfboard gids meer lezen.Aan de bovenkant van de tail zit een ‘leash-plug’. Hier wordt je ‘leash’ met je surfboard verbonden. De leash zit aan je enkel vast zodat je het board tijdens het surfen niet kwijt raakt. Meer over de leash lees je ook later in deze surfboard gids.    


    De surfboard maten:

    Normaal gesproken worden de maten van een surfboard aangegeven in 'feet' en 'inches'. Omgerekend staat 1 foot voor 30,48cm en 1 inch voor 2,54cm. (Om het makkelijker te maken rekenen we gewoon met 1ft=30cm en 1inch=2,5cm). De afmetingen van een board worden altijd met drie maten aangegeven. Bijvoorbeeld: 6'1 x 19' 1/2 x 2' 1/4. Het eerste getal is 6'1 en staat voor de lengte van het board. Het board is dus 6 feet en 1 inch lang (ca. 182,5cm). Het tweede getal geeft de breedte van het board aan. Dit board is dus 19 en 1/2 inch breed (ca. 48,75cm). En het derde getal geeft de dikte aan. Het voorbeeld board is dus 2 en 1/4 inch dik (ca. 5,62cm). Alle boards wereldwijd worden zo aangegeven. Bij sommige boards wordt het ook in centimeters aangegeven. Tegenwoordig vind je ook vaak nog het volume van het board in Liters. Dit is bij surfboards ook wel het drijfvermogen. Hoe meer liters het board heeft, hoe beter het board drijft en des te makkelijker het pedellen, balans houden, golven pakken en surfen.    


     

    Welke ‘shapes’ (vormen van een surfboard) zijn er? 

    Shortboard (meestal onder 7 foot):

    Een shortboard hebben de meeste mensen wel eens gezien. Het is een kort, small en iets dunner board. De rails zijn vaak best scherp. Deze soorten boards zijn gemaakt voor gevorderde surfers. Een shortboard werkt het beste in wat hogere en stevigere golven. Deze video laat het shortboarden zien:  

    Fish board/ Hybrid board (meestal onder 7 foot):

    Deze boards lijken heel erg op een shortboard. Het verschil ligt vooral in de dikte en breedte van het board. Deze boards zijn meestal wat dikker en wijder dan shortboards. Hierdoor hebben deze boards duidelijk meer ‘volume’ (drijfvermogen) wat het peddelen, golven pakken en snelheid opbouwen een stuk makkelijker maakt. Deze boards worden vaak gebruikt door gevorderde surfers die veel in kleine en slappe golven surfen. Maar ze zijn ook heel erg goed geschikt voor surfers die al ervaring hebben met surfen en nu op zoek zijn naar het board voor de volgende stap.

    Funboard of Mini Malibu (tussen 7' en 8'11 foot):

    Deze boards zijn de tussen-optie tussen longboards en shortboards. De boards hebben door de lengte, dikte en breedte een hoog volume maar draaien toch nog wel makkelijker dan een longboard. Daarom zijn deze boards het beste geschikt voor de beginnende surfers die op zoek zijn naar hun eerste board. Ook vind je dit board vaak bij gevorderde surfers die hem gewoon als tussen-board hebben voor de dagen waar je “alleen maar een beetje wilt spelen”.

    Longboards (vanaf 9 foot):

    Het klassieke surfboard! De longboards waren de eerste surfboards. Deze boards zijn minimaal 9 foot lang. Zo heb je natuurlijk veel volume wat peddelen en golven pakken heel erg makkelijk maakt. Als je aan het surfen bent moet je wel best wat kracht opbrengen om deze boards de bocht in te bewegen. Ook dansen de surfers op deze boards en lopen op hun planken heen en weer. Dit video laat het klassieke Longboarden zien.

       

    SUP board (meestal 10+ foot):

    Steeds vaker zie je tegenwoordig de SUP’s (Stand Up Paddleboards). Deze boards zijn heel erg groot. Zo sta je de gehele tijd op het board en peddelt met een grote peddel. Er zijn verschillen tussen SUP’s die ook voor het golfsurfen gemaakt zijn en SUP’s die alleen maar gemaakt zijn om lekker door de sloten of lange afstanden op te pedellen.

    De Gun (let op: ook te vinden in kleinere maten!!! 7'-12'+ foot):

    Deze boards zijn speciaal gemaakt voor het ‘Big Wave Surfing’. De boards lijken qua shape op een shortboard maar hebben de lengte van een Funboard of Longboard. LET OP: Vaak denk je dat deze boards door het hoge volume goed geschikt zijn voor beginnende surfers, maar dat is niet zo. De boards zijn wel lang maar ook small en dun en hebben scherpe rails. Dit zijn dingen die voor het normale surfen niet geschikt zijn. Guns zijn echt gemaakt om heel hoge golven te surfen.


    Check hier ons assortiment Boards 

    De verschillende materialen:

    Het is niet alleen belangrijk op de maat van je board te letten maar je moet natuurlijk ook naar het materiaal kijken. Tegenwoordig heb je hier grote verschillen in. Let op: Een beter of slechter materiaal bestaat niet. Het gaat er vooral om wat de surfer het lekkerst vindt.

    PU - Polyester:

    De kern van deze boards is van een PU piepschuim gemaakt met een houten stringer als kern. Daarom heen zijn fiberglas matten die met resin zijn afgewerkt. Dit materiaal wordt hard en boards zijn best licht. Een nadeel is dat dit materiaal kwetsbaar is dus je moet met PU boards altijd goed omgaan. Zit er een ‘ding’ (gaatje) in dan moet je het laten repareren (of zelf repareren) voordat je hem weer surft, want anders zuigt het board zich vol met water en wordt zwaar.Polyester boards komen het meest voor wereldwijd. Het is een heel erg succesvolle manier om boards te maken.

    EPS - Epoxy:

    Ook bij deze boards is de kern van het board van piepschuim met een houten stringer. Alleen is dit soort EPS piepschuim lichter dan PU piepschuim. Het resultaat is een lichter board wat verwerkt is met glasvezel matten en EPOXY resin. De epoxy resin is extra sterk. Deze boards zijn dus iets duurzamer dan polyester boards en ook wat lichter.

    Plastic:

    Sommige boards zijn gemaakt van plastic. Dit vind je vaak bij beginner surfboards. Het grote voordeel is dat deze boards super duurzaam en bijna niet kapot te krijgen zijn. Het nadeel van deze boards is dat ze natuurlijk in vergelijking met andere boards vrij zwaar zijn. Dit maakt niks uit tot je echt begint op een beter niveau te surfen en je ‘turns’ begint te maken.

    Soft-top:

    Soft-top surfboards zie je tegenwoordig steeds vaker. Ze worden vooral tijdens surf lessen gebruikt. Sommige denken dat daarom deze boards minder goed zijn maar dat is überhaupt niet zo. Softboards werden in de laatste jaren steeds verder ontwikkeld en surfen heel erg lekker. Het grote voordeel van deze boards is het hoge drijfvermogen. Dat maakt het peddelen en pakken van golven een goed stuk makkelijker. Ook zijn de boards iets zachter dus als je van je board geraak,t wordt dan is dat niet zo erg ;)

    Andere materialen:

    In de laatste jaren is er veel research gedaan naar materialen en boards. Daarom zijn er nu ook diverse andere surfboard materialen te vinden. Sommige van deze boards hebben een extra ‘protection skin’ om de boards duurzamer te maken. Andere boards zijn helemaal anders en hol van binnen.Nog eens: Er is geen goed en slecht. Het is alleen belangrijk wat de surfer het lekkerst vindt!  

    Jouw surfboard - Schat jezelf in:

    Voordat je informatie kunt gaan verzamelen welk board je gaat kopen moet je bepalen op wat voor een niveau je surft. Hier is het heel belangrijk dat je eerlijk tegen jezelf bent! Schat je jezelf fout in dan kan het gebeuren dat je een absoluut verkeerd board koopt en al snel geen zin meer hebt om te surfen. Als je het zelf niet zo goed weet dan is het altijd handig advies te vragen van een specialist. Bij Hart Beach Surfshop hebben wij enthousiaste en gespecialiseerde medewerkers die je altijd graag advies geven als je op zoek bent naar een board.  

    Stap 1: Je niveau

    Ben je beginner; intermediate of advanced?

    Beginner:

    Je hebt nog nooit of alleen maar een paar keer gesurft en de ‘stoke’ heeft jou te pakken. Je wilt heel graag doorgaan met surfen en zo snel mogelijk beter worden. Als jij dit bent dan is het tijd om je eerste board te kopen en aan de slag te gaan!Als beginnende surfer is het in de eerste maanden/jaren heel belangrijk dat je board altijd genoeg lengte, breedte en dikte heeft. Dit geeft je board meer drijfvermogen (aangegeven in liters) en maakt het peddelen en golven pakken een stuk makkelijker. Dit is belangrijk omdat: “Wie geen golven pakt, die leert ook niet surfen!”   Hierbij betekent het niet dat je altijd voor een longboard moet gaan. Vroeger was dat wel zo maar tegenwoordig zijn boards iets breder en dikker wat een iets korter board een heel hoog volume geeft. Dus onze tip voor een beginnende surfer zijn Mini Malibus of Funboards!

    Intermediate:

    Je surft al geruime tijd en hebt best wel wat ervaring. De groene golf (ongebroken gedeelte van de golf) schuin af surfen is geen probleem meer voor je en je bent al bezig met je eerste kleine floaters en turns. Nu is de tijd gekomen om de volgende stap aan te gaan!Je hebt nu een board nodig wat wel nog iets meer volume heeft maar duidelijk korter is dan wat je tot nu toe gewend bent. Let op: Ga niet te snel een te klein board kopen met heel weinig volume!!!!!!Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.Natuurlijk is het de eerste sessies met een kleiner board even wennen maar zodra je de eerste golf pakt zul je gelijk merken hoeveel makkelijker het is je board te draaien.

    Advanced:

    Advanced surfers surfen al jaren lang en hebben het surfboard en hun positie in het water volledig onder controle. Floaters en turns zijn geen probleem meer en je focus ligt erop nog radicaler te surfen.Ben je zo ver dan moet je duidelijk meer naar de kleine details kijken van je board. Surfers op dit niveau hebben vaak ook meer dan 1 board nodig. Zij hebben een “quiver”. Deze bestaat uit diverse boards voor verschillende omstandigheden. De quiver van een gevorderde surfer ziet er als volgt uit;  een Hybrid voor de wat kleinere golven, een shortboard voor de “everyday conditions” en minimaal 1 “step-up” voor de echt hoge en holle golven.Bij deze boards komt het sterk op de voorkeur van de surfers aan. Hoe scherp moet de rails zijn en hoe lang blijven ze scherp? Hoe zit het met de entry en de tail rocker? Welke vin-setup zet je eronder en voor welke maat en materiaal vinnen ga je?Stuk voor stuk ingewikkelde vragen waar je niet zomaar antwoord op kan geven. Daarom gaan we nu hier niet in detail alles uitleggen. Hebben jullie vragen hierover dan kunnen jullie altijd in de Hart Beach Surfshop langs komen of ons online in de chat, via telefoon of via onze email vragen :)  

    Stap 2: Hoe zwaar en groot ben je?

    Natuurlijk is het ook belangrijk naar je lengte en je gewicht te kijken. Ben je tien jaar oud en weegt 45 kilo dan moet je natuurlijk niet een reuze groot funboard kopen. Andersom, ben je heel groot en zwaar dan is een iets langer funboard wellicht geschikt.Dit zijn kleine dingen waar je op moet letten. Het beste vraag je hier altijd een deskundige advies. Dat kan bij ons online in de chat of lekker gezellig in de winkel face-to-face!  

    Stap 3: Wat wil je bereiken?

    Verder moet je jezelf vragen wat je wilt bereiken? Welke kant wil je opgaan met je surfen? Vind je het klassieke longboarden mooi (zoals in de video bij “Longboards”) of wil je liever een radicale shortboarder worden?Weet je dat je graag wilt longboarden dan kun je het beste gelijk een longboard aanschaffen. Als je graag wil shortboarden is de beste optie naar een funboard te kijken en steeds kleinere boards te surfen tot je uiteindelijk een ripper bent.

    NOG EEN BEETJE EXTRA DETAILS:

    VINNEN: 

    Vinnen is een heel erg complex thema. Hierbij willen wij alleen wat standaard informatie geven en niet te veel over kleine details praten. Deze informatie gaat je helpen goede basiskennissen over vinnen te verkrijgen.  

    1: Welke vin setup wil je hebben?

    Thruster’ setup:

    Bij de thruster zitten er drie vinnen onder het board. Deze setup geeft je de ideale mix tussen snelheid en manoeuvreerbaarheid. De thruster setup is de meest gebruikte setup wereldwijd. Voor de normale surfer is dit ook wat wij het meeste aanraden. De perfecte mix voor alle omstandigheden.

    Quad Fin’ setup:

    De quad fin setup betekent dat er vier vinnen onder het board zitten. Deze setup zorgt voor meer snelheid maar het board is natuurlijk ook wat minder los. Deze setup wordt niet erg veel gebruikt. Voornamelijk zie ja vaak een quad in heel erg hoge en steile golven.

    ‘Twin Fin’:

    Deze setup van alleen maar twee vinnen vind je vooral onder retro boards. Het maakt je board erg los en wendbaar.

     

    2: Welke maat vinnen?

    Vinnen hebben de maten S, M en L. Hierbij beslis je welke maat het beste voor je board is en voor je gewicht en lengte.  

    3: Welk materiaal:

    Standaard vinnen zijn gemaakt van plastic. Deze vinnen zijn prima te surfen. Maar natuurlijk zijn er ook nog vinnen van andere materialen. Als je duidelijk duurdere vinnen ziet dan zijn deze van een bijzonder materiaal gemaakt zoals bijvoorbeeld carbon en zijn duidelijk sterker en lichter dan een standaard vin. Dit is natuurlijk een groot voordeel.Bekijk hier alle vinnen bij Hart Beach Surfshop.  

    Leashes:

    Als je op zoek bent naar een nieuwe leash dan moet je op een paar dingetjes gaan letten. Wij adviseren dat je een leash altijd in een surfwinkel gaat kopen zodat je een echte surf-leash krijgt van een merk wat ervaring heeft in het maken van surf-leashes. Want niks is vervelender dan een leash die om je benen heen zit tijdens het surfen.Het is belangrijk dat je leash de juiste lengte heeft. Is je leash te lang dan vliegt je board te ver weg wat voor jou vervelend is en voor andere surfers gevaarlijk. Is de leash te kort dan wordt het heel gevaarlijk voor jezelf. Het beste is om een leash te kopen die ongeveer dezelfde lengte heeft als het surfboard.Verder verschillen leashes in dikte. Normaal gesproken zijn langere leashes ook wat dikker omdat langere boards natuurlijk ook zwaarder zijn. Bij kortere leashes heb je ook de zogenoemde competition leashes. Competition leashes zijn iets dunner zodat je minder weerstand in het water hebt als je surft. Natuurlijk zijn deze dunnere leashes ook een stuk minder duurzaam.


    Als aanrader adviseren wij altijd ervoor te zorgen dat je leash een (double) swivel heeft. Een swivel is een draai mechanisme dat voorkomt dat de leash zich om je benen heen draait en je dan hindert een golf te surfen. Double swivel betekent dat de leash een swivel aan de kant van de rail guard heeft en een swivel aan de kant van de cuff. Surfboard Gids. Surfboard Gids. Surfboard Gids. Surfboard Gids.


    Met de leash-string wordt de leash aan het surfboard vast gemaakt. Heel belangrijk hierbij is dat je de string zo kort mogelijk houd zodat deze niet over de rails van je board heen komt. Want als je valt en er spanning op de leash komt dan kan dit touwtje dikke gaten in je rails schuren. Is je touwtje kort genoeg dan ligt de railguard over je rail heen en voorkomt dit probleem.De leash maak je met de cuffaan jouw enkel vast. De leash komt altijd aan de enkel van het been wat achter op je board staat. Je hebt een uitzondering: Bij Longboards heb je ook soms een “knee-leash”. Hierbij komt de cuff net onder je knie terecht. Als longboarder heb je dit vooral nodig als je veel op je board heen en weer loopt. 


     

    Traction pads (Tailpads):

    Een tailpad is een rubber mat die op de achterkant van je surfboard zit om je extra grip te geven. Maar heeft een tailpad ook een andere functie dan er leuk uit zien? Kort gezegd, Ja! Surfboard Gids.  

    Waarom en wanneer heb je een Tailpad nodig?

    Een tailpad, ook bekend als traction pad, is een stuk rubber wat op de achterkant van een board wordt geplakt. Het vervangt je wax op deze plek van het surfboard. De kicktail en de archbar zijn aangepast aan de vorm van je voet en zorgen ervoor dat je altijd maximale grip hebt boven je vinnen en tail. Dit staat gelijk aan meer controle bij het besturen van je surfboard.   


    De kicktail is een verhoging aan de achterkant van de tailpad.  Het zorgt ervoor dat je voet niet van de achterkant van je board afglijdt en dat je tijdens een turn extra grip hebt.De archbar zit in het midden van de tailpad. Het is een kleine verhoging die aan de voetvorm is aangepast en zorgt ervoor dat je tijdens radicale turns je grip niet verliest.Elke tailpad heeft een ander soort traction pattern. Dat is de vorm van het rubber. Sommige tailpads zijn iets dikker dan andere of hebben kleine gaatjes(minder gewicht). De verschillen hier liggen vooral in het gevoel voor de surfer. Dus raden we aan altijd even met je blote voet op een tailpad te staan voordat je hem koopt om te kijken of die wel lekker voelt.Ook zijn er verschillen in de opbouw van een tailpad. Je heb one, two, three of four pieces. Dit betekent uit hoeveel delen het tailpad bestaat. Hier bestaat ook geen beter of slechter, het is echter belangrijk wat je zelf het mooiste vindt en hoe je hem wilt plakken. Surfers met wat grotere voeten plakken hem ook graag wat wijder zodat de voet geheel op de tailpad staat.Surfboard Gids.   


    De tailpad vastplakken:

    Heel belangrijk is dat je de tailpad op de juiste plek vastplakt. Een tailpad hoort boven de achterste fin te zitten zodat je het board perfect kunt sturen. Voordat je het tailpad vast plakt moet je je surfboard goed schoon maken en ontvetten. Er mogen geen restjes van wax of vettige plekken op je board zitten. Zorg je er niet voor dat het board helemaal schoon is voordat je het tailpad vast plakt, dan komt die naar enkele sessies los en heb je een nieuwe nodig. Voor een optimale hechting is een droogtijd van 24 uur vereist.

    Surfboard Gids.

     

    Boardbags:

    Wil je graag op reis gaan dan is een boardbag heel belangrijk om je board tegen schade te beschermen. Hierbij hoef je eigenlijk niet op al teveel dingen te letten. 
    1. Check dat de boardbag ongeveer de lengte heeft van je board.
    2. Beslis of je een single, double of triple boardbag wilt hebben (natuurlijk heel erg afhankelijk met hoe veel boards je gaat reizen)
    3. Welke dikte heb je nodig? Alleen een surfsock of heel dun boardbag is genoeg voor op de fiets of in de auto. Wil je echt gaan vliegen dan raden wij altijd een dikke boardbag aan die je surfboard ook volledig beschermt. Surfboard Gids. Surfboard Gids. Surfboard Gids.

    Ten slotte:

    Deze surfboard gids van Hart Beach Surfshop geeft je de nodige basiskennis over surfboards en accessoires. Wij hopen dat je met behulp van deze gids het juiste surfboard en of surfaccessoire kan vinden. Als je toch nog liever meer advies wilt hebben dan staan onze gemotiveerde en gespecialiseerde medewerkers altijd voor je klaar! Online, via telefoon en in de Hart Beach Surfshop! :)  

    Surfboard merken binnen Hart Beach Surfshop

    BIC Surfboards, Torq, NSP, Bradley, Hayden Shapes, Modern, Lost, Superbrand, Al Merrick, Takayama, Lufi, Lib tech, 7S Seven, Catch surf, Dewey Weber, Firewire, Fresh Fish, Grace, Mc Tavish, Pukas, Softech, Walden & Wilde.  

    Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.