Wetsuits en accessoires – Waar moet ik op letten?
WETSUITS EN ACCESSOIRES – WAT HEB IK NODIG?
Wetsuits en accessoires – Laten we eerlijk zijn… Wij hebben best een lekkere zomer gehad en een serieus belachelijk lekkere nazomer. Het begon er bijna op te lijken dat het water nooit meer ging afkoelen…
Maar niks is minder waar. De periode met dikke golven en heftige stormen is begonnen en daarmee dus ook de tijd van (ijs)koude dagen en fris water.
Stoppen wij dan met surfen? Nee! Want tegenwoordig zijn er top wetusits en accessoires die het surfen in de winter “a piece of piss” maken!
Wetsuits en accessoires van top surfmerken zoals Quiksilver, Rip Curl, O’Neill, Vissla, Billabong, Xcel en Cskins zorgen ervoor dat je gerust het hele jaar door kan surfen!
Maar hey, wat kies je dan uit dat giga aanbod… Om die vraag te beantwoorden hebben wij de Hart Beach Wetsuit & Accessoire Gids samengesteld.
HART BEACH WETSUIT & ACCESSOIRE GIDS
Hart Beach uit Scheveningen helpt je graag aan een wetsuit dat helemaal aansluit op jouw lichaam. Al vele jaren is Hart Beach een bekende surfwinkel in binnen- en buitenland. We verkopen grote collecties wetsuits en andere surfartikelen van bekende merken. Een wetsuit beschermt je goed tegen de kou in het water. In deze wetsuit & accessoire gids leer je hoe wetsuits werken, hoe ze worden gemaakt, en hoe je de juiste kiest. Ook leer je wat het verschil is tussen een pak van goede kwaliteit en een minder uitgebreid pak en nog veel meer. Na het lezen van deze specifieke informatie zal je beter in staat zijn om het juiste suit zelf uit te zoeken in onze webshop! Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Neopreen van een wetsuit
Neopreen is een elastisch synthetisch rubber materiaal dat goede isolatie-eigenschappen heeft. Natuurlijk is de kwaliteit van het neopreen enorm verbeterd door de jaren heen. Het merendeel van de neopreen wetsuits op de markt van vandaag komt uit Japan. Ze worden meestal door hetzelfde bedrijf geproduceerd.

Soorten wetsuits en accessoires, wetsuit modellen
Er zijn nogal wat verschillende wetsuits en neopreen producten die worden gebruikt als bescherming tegen koud water. We kunnen wetsuits onderverdelen in type wetsuit, watertemperatuur en welke isolatie zij bieden. In deze informatie wetsuit guide leggen we alles uit.
– Rashguard: dit is het lichtste kledingstuk voor watersporters, omdat het meestal gemaakt is van lycra. Het wordt gebruikt voor bescherming tegen zon en het schuren van je wetsuit.informatie wetsuit.
– Neopreen top: echt dun neopreen (0,5 mm-1,5 mm), dat alleen het lichaam bedekt vanaf de taille tot je armen. Een top kan zowel met korte of lange mouwen zijn.
– Shorty: het neopreen bedekt het bovenlichaam en de bovenste delen van de armen en benen (korte mouwen).
– Full suit: volledig neopreen wetsuit, bedekt het hele lichaam, armen en benen tot aan je polsen en enkels. Volledige pakken kunnen uit verschillende dikten neopreen zijn opgebouwd. Een 3/2 mm wetsuit kan worden gebruikt in kouder water. Een 4/3 mm wetsuit, 5/3 mm wetsuit en de hele weg tot aan 6/5/4mm dik wetsuit is gemaakt voor de koudste omstandigheden. Winter wetsuits worden ook wel steamers genoemd. Tegenwoordig zien we de opkomst van wetsuits met vaste cap, deze worden ook wel de hooded wetsuits genoemd.

Hoe werken wetsuits en accessoires?
Een wetsuit houdt ons warm door het vasthouden van een dun laagje water tussen onze huid en het neopreen. Dit water wordt verwarmd door de warmte van ons lichaam. Water in het wetsuit is dus een goede zaak, hij heet tenslotte ook niet voor niets een ‘wetsuit’. informatie wetsuit
Als een wetsuit te ruim is dan zal er constant een golf van koud water in je wetsuit komen. Het lichaam zal moeite hebben om zichzelf op te blijven warmen. Dus hoe beter het wetsuit past, des te minder koud water er in het pak komt en des te warmer we zullen worden.
Het tweede aspect wat een wetsuit doet is ons warm houden door middel van isolatie. Dikker neopreen houdt in dat het beter isoleert en dunner neopreen betekent minder isolatie. Deze isolatie komt omdat het neopreen vol zit met kleine gesloten cellen die gevuld zijn met lucht. Hoe meer van deze cellen het neopreen heeft, hoe beter en warmer het is. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat het wetsuit warmer en lichter wordt door gebruik van ‘air insulated’ neopreen. Dit neopreen is een geperforeerd neopreen voorzien van twee laminaten. Het zorgt ervoor dat er lucht tussen het neopreen wordt gevangen en dat zorgt weer voor stilstaande lucht. Stilstaande lucht is de beste isolatie die er is! Wetsuit dikte zelf wordt meestal weergegeven met twee nummers zoals; 3/2, 4/3, 5/3, 6/4 of drie nummers zoals 5/4/3. Hieronder vind je een handig schema van onze grote vrienden van O’Neill.

Wat betekenen deze cijfers op het wetsuits en accessoires?
Zij geven de dikte van het neopreen in millimeters aan. Dus bijvoorbeeld een 4/3 wetsuit is gemaakt van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Wetsuits hebben twee of drie verschillende diktes neopreen om ze flexibel te houden. Je hebt meestal dikker neopreen in delen die warmte nodig hebben – zoals je lichaam. Lichaamsdelen die constant in beweging zijn, zoals je armen hebben dunner neopreen voor meer flexibiliteit. Dit maakt wetsuits geschikt voor sporten als surfen, windsurfen, raften, zwemmen, kajakken, kitesurfen e.d..
Een 3/2 wetsuit wordt over het algemeen gebruikt voor de zomer en een deel van de herfst, een 4/3 of 5/3 worden gebruikt in de winter en lente. Wetsuits die dikker zijn dan 5 millimeter worden ook gebruikt in echt koude maanden in de Noordzee.

Wetsuits en accessoires kwaliteit
Het is moeilijk te zeggen wat het beste wetsuit op de markt is, omdat zaken als je lichaamsvorm, fit en persoonlijke smaak een grote rol spelen bij het bepalen wat het beste wetsuit voor je is.
De belangrijkste kenmerken die een wetsuit goed of het beste uit een lijn maken zijn:
– Neopreen kwaliteit en isolatie mogelijkheden
– Hoeveel stretch heeft het neopreen
– Wat voor soort naden worden gebruikt en zijn de naden waterdicht (GBS, Taped Seams)
– Extra isolatie in het neopreen
Belangrijke technische termen:
– Flat-lock naden
– Glued and blind stitched
– Taped seams
– Liquid taping
– Single lined neoprene
– Double lined neoprene
Omdat wetsuits voor surfers zo technisch zijn is het zeer van belang om de juiste wetsuit informatie in te winnen! Hopelijk heeft deze informatie wetsuit gids je iets verder geholpen. En om het compleet te maken kan je het best naar de Hart Beach Surfshop op de Vissershavenweg 55b voor een persoonlijk advies! Mocht je daar niet de tijd voor hebben: bestel online in onze webshop. Pas hem goed thuis en ruil hem indien nodig: er is niks belangrijker dan een goed passend wetsuit. Ruilen kan altijd binnen 14 dagen, ook zonder opgaaf van reden.
Hier een kleine selectie van onze winter wetsuits en accessoires. Voor de gehele collectie check onze webshop of kom lekker langs