Shopping cart
  Filters
  Wishlist

  Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

  Surfboard Waxen | The Basics

  Een surfboard waxen is een belangrijk ritueel dat zorgt voor een bijzondere band tussen jou en je surfboard. Een paar van de meest gestelde vragen bij Hart Beach gaan over de wax en het waxen van je surfboard. Welke wax kan ik het beste gebruiken? Hoe kan ik de wax het beste verwijderen? Welke gedeelten van mijn plank moet ik waxen? Hier lees je het antwoord op al deze vragen.


  De Wax:

  De wax zelf is er in allerlei verschillende vormen, kleuren en geuren. Hierdoor is het makkelijk om door de bomen het bos niet meer niet te zien. Maar het allerbelangrijkste is dat je een wax uitkiest die past bij de watertemperatuur waar je gaat surfen. Deze temperatuur van de wax staat op de verpakking en de temperatuur van het water is vaak online te vinden of na te vragen bij een echte local. Hoewel er verschillende theorieën over bestaan, is het verstandig om je wax in twee lagen aan te brengen; een basecoat en een topcoat.  
  • De basecoat is een laag wax die je als allereerste op een schoon deck (de bovenkant) van je surfboard smeert. Deze wax is de allerhardste wax die er is. Dit zorgt ervoor dat de wax goed hecht aan je plank en er ook lang op blijft zitten. Met de basecoat hoef je geen rekening te houden met de temperatuur van het water. Als een merk geen speciale basecoat heeft, dan kies je voor de tropische of tropical wax.
  • De topcoat is de laag die je aanpast op de watertemperatuur waar je gaat surfen. Afhankelijk van de temperatuur is de wax namelijk harder of zachter. Koud water wax is heel zacht, omdat het koude water de wax harder maakt. Als je dus kiest voor de verkeerde temperatuur, wordt de wax te hard en daarmee glad. Bij warm water is dat net andersom. Daarom is het van belang dat je voor de juiste wax kiest.  


  Surfboard Waxen in 5 Stappen:

  Het waxen van je board kan je het beste doen op een vlakke ondergrond en uit de zon. De zon zorgt er namelijk voor dat je plank te warm wordt waardoor de wax slechter hecht. Op het plaatje hierboven zie je een richtlijn welke gedeeltes van de plank je het beste kan behandelen.  
  1. Zorg ervoor dat alle oude waxresten zijn verwijderd en je plank schoon en droog is.
  2. Pak je de basecoat en breek deze in twee helften. Voor een gemiddelde plank heb je ongeveer een kwart tot een half blokje nodig.
  3. Met de zijkant van het afgebroken stuk breng je de wax aan in lange stroken in de lengte. Je hoeft niet heel hard te drukken. Het belangrijkste is dat de wax gelijkmatig verdeeld wordt. Nadat je de wax in de lengte hebt aangebracht, herhaal je dat nogmaals in de breedte.
  4. Vervolgens pak je de topcoat. Ook hier gebruik je weer een kwart tot een half blokje. Omdat deze wax zachter is als je topcoat, hoef je minder hard te drukken. Het is zelfs belangrijk dat je bij deze laag met liefde en gevoel te werk gaat. Zo ontstaat er ook een speciale band tussen jou en je plank.
  5. De topcoat breng je in verschillende bewegingen aan. Je begint met een laag in de lengte, vervolgens een laag in de breedte. Daarna maak je diagonale bewegingen en je eindigt met cirkels, zowel links als rechtsom.
  Als je het goed doet zie je dat er allemaal kleine hobbeltjes en bobbeltjes ontstaan. Deze zorgen uiteindelijk voor je grip. Daarnaast ontstaan er allerlei kanaaltjes om het water op je plank af te voeren. Als je wat verder bent met je surfboard waxen kan je er ook voor kiezen om te gaan werken met verschillende patronen. Je komt er vanzelf achter wat jij het prettigst vindt.

  Wax Verwijderen:

  Net als het surfboard waxen kan je ook de wax verwijderen op verschillende manieren. Een van de makkelijkste manieren is om je plank een tijdje in de warme zon te leggen en deze er met een wax kam vanaf te krabben. Een wax kam is daarmee ook een onmisbare tool om te hebben als surfer. Een andere manier is om je surfboard in de zon te leggen en de wax er met zacht zand af te wrijven. Zorg er wel altijd voor dat je de wax weer netjes opruimt. Ook bestaat er een Wax Pickle. Dit is een soort spons waarmee je wax er heel eenvoudig af wrijft. Is je plank bijna schoon, dan kan je altijd de laatste resten nog verwijderen met DeWaxIt wax remover.


  Tips:

  Gebruik een wax kam om de je wax voor een sessie even op te krabben. Zo hoef je niet iedere keer opnieuw te waxen. Als je wax vies wordt en/of er zwart uit begint te zien, is het tijd om je wax te vervangen. Leg een ingewaxte plank niet met de bovenkant in de zon. Als je op het strand bent kan je makkelijk een zandhoopje maken waar je de neus van de plank oplegt. Zo blijft je wax zandvrij en kan de zon je wax niet smelten. Ook kan je ervoor kiezen om je board in een boardbag te bewaren. Hou de temperatuur van het water in de gaten en vervang je wax wanneer je merkt dat hij te glad of te kleverig begint te worden. Gebruik voor de topcoat en de basecoat wax van hetzelfde merk. Deze hechten het beste aan elkaar. Kom langs de shop en wij kunnen je altijd een korte clinic geven over het surfboard waxen! 

  Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.