Shopping cart
    Filters
    Wishlist

    Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

    Tailpads, frontpads, full pads, no pads: Hoe kies ik mijn surfboard grip?

    Je zou zeggen dat het maar een rubberen sticker is aan het einde van je surfplank is, niks om je over op te winden. Maar gezien het surfen van een goede golf al van zoveel variabelen af hangt, is het fijn is om er voor te zorgen dat, als die golf er dan eindelijk is, je board (en alles daaromheen waar je wél controle over hebt) te laten kloppen.

    Shop Grip Pads

    De preferenties per persoon lopen (net als in elke sport) enorm uit elkaar. Eigenlijk ook best logisch: de rackets van Nadal en Djokovic zullen ook heel anders slaan, omdat ze beide eigen spanning en handvat voorkeuren hebben. Gelukkig is de markt van de surfboard grip tegenwoordig zo uitgebreid, dat er op elk boardje waarschijnlijk wel een padje past. 

    Maar wil je eigenlijk wel een tailpad? De opkomst van de modern fishes en mid-lengths brengt veel retro shapes terug op de markt: hoor je hier eigenlijk wel een pad op te plakken?

    Het uiteindelijke antwoord hierop moet je zelf gaan geven, we gaan je nu in ieder geval alle info geven om je mening op te baseren!


    Surfboard grip is namelijk mid jaren 70 ontstaan als een alternatief voor wax. Het begon als een spray, een idee dat longboard legende Herbie Fletcher opkocht en daarna als eerste een harde grip pad ontwikkelde die het hele surfboard besloeg. Na een aantal jaren evolutie verdween het voorste gedeelte van de pad langzamerhand uit beeld (voornamelijk door de rash die ze veroorzaakten) en bleven er alleen de tailpads over. Jarenlang is de standaard dan ook een tailpad gecombineerd met surfwax geweest. Maar net zoals dat modetrends ook steeds terugkomen, gebeurde dit ook voor front foot grips. Ze zijn namelijk met logische redenen weer in vol ornaat terug op de markt, en dat gaan we hieronder uitvoerig bespreken.


    Waarom een grip pad?


    Een van de meest belangrijke redenen waarom je het wél zou moeten doen is: Grip. De pads geven je een enorme zekerheid als je je voet er op zet. Als jij in je bochten met je volle gewicht op je tail drukt, is het natuurlijk fijn als deze voet nergens naar toe glijdt. 

    Overigens vinden sommige mensen enorm veel grip juist vervelend en willen ze hun voeten steeds kleine stukjes te verplaatsen. Als je voet dan in het rubber begraven zit, is deze een stuk lastiger te verplaatsen dan op een klein laagje wax. 


    Een andere reden is voet placering. Omdat je achterste (of natuurlijk voorste) voet op rubber hoort te staan, weet je gelijk of je goed staat. Ook kan je je voet heel gemakkelijk tegen je kick duwen om te weten dat je helemaal aan het einde van je tail staat.  


    Daarnaast beschermen de pads natuurlijk ook je board. Redenen om rubber te gebruiken: 

    • als je tijdens je duckdives enorm hard op je dunne tail duwt met je knie
    • als je aan de lopende band airs doet en je extra demping wilt om je board te beschermen
    • als je geen kinderen wilt  


    Maar laten we eerlijk zijn: stijl is ook een factor die hier in meetelt. Sommige mensen willen simpelweg geen grip pads op hun board omdat het er (volgens hun) niet mooi uit ziet. Een mooie klassieke balsa 9’2 noserider met een high-performance tail pad met verticale kick is ook gewoon een beetje een rare combo. Maar misschien houdt je wel van raar en is het juist jouw jam. Deze mening laten we aan jou, de lezer.


    Als je hierna toch dat extra beetje grip onder je voeten wilt, zijn de twee meest gebruikte opties een tailpad (die zit onder je achterste voet) en een front pad (of front foot pad, die zit onder je voorste voet). 



    Tailpads


    Deze veel voorkomende grip optie heeft 5 zeer belangrijke componenten waar je rekening mee kan houden: Kick, Arch of Archbar, Size and Pieces, Traction en Material.


    Kick

    De Kick van de tailpad is het verhoogde stuk aan het einde van de pad. Als er een kick op je tailpad zit, gaat de hellingshoek meestal van 20% naar volledig verticaal. 

    Hier is de regel: hoe steiler de kick, hoe meer je er tegenaan kan duwen zonder je er vanaf schiet. Soms heb je op een fish of mid length meer dan genoeg aan een kleine kick a 20% of wil je misschien wel helemaal geen kick. Houd je iets meer van high-performance surfen en gooi je je tail graag rond als confetti, dan is een verticale kick misschien meer iets voor jou.


    Arch 

    met de Arch wordt het verhoogde gedeelte onder je voet bedoeld. Omdat voeten niet helemaal plat zijn, hebben veel tailpads een verhoogd stuk recht onder de voet gemaakt. Zo heb je nog meer oppervlakte van je voet dat contact heeft met de pad, en dus meer grip.


    Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Zo heeft Mick Fanning bijvoorbeeld een signature druppelvormige arch op zijn tailpad zitten en zweert er heilig bij. Mede wereldtour surfer Kolohe Andino verplaatst zijn achterste voet steeds kleine stukjes en vindt de arch juist niet fijn, dus zijn eigen tailpads hebben juist geen arch. Het is maar net wat je voorkeur is.


    Ook kan de grootte van je voet hier mee tellen. Als je bijvoorbeeld kleine voeten hebt en je staat de hele tijd op een enorm hoge arch, kan dit vervelend zijn.


    Size and Pieces

    Grip pads bestaan vaak niet uit 1 stuk. De reden hiervan is simpelweg flexibiliteit. De mogelijkheid om de stukken zelf te kunnen verdelen over je surfboard, zorgt er voor dat veel grip pads op bijna elk board kunnen. Toch is het goed om (bij het kopen van een tailpad) te kijken naar de breedte van je tail en welke pad daar het best bij past. De tail van de groveler van een twee meter lange reus is meestal toch een stuk groter dan die van een 14 jarige grom met een shortboard als een naald. 


    Tailpads bestaan meestal uit 1 t/m 5 stukken. Merken als Octopus is Real hebben soms een aparte manier van hun stukken verdelen bij een grip pad, maar over het algemeen is het als volgt:


    1 piece - spreekt voor zich: de pad bestaat uit één geheel. Dit is natuurlijk lekker stevig en makkelijk op te plakken, maar wel minder flexibel dan een pad bestaande uit meerdere stukken. Ook zijn surfboard vaak gebogen op het dek. Net als dat het lastig is om een platte sticker op een gebogen oppervlakte te plakken, geldt dit ook voor tailpads. Dan zijn meerdere gedeeltes makkelijker te placeren.


    2 pieces - hebben meestal een opbreking in het midden van de pad bij de stringer. Deze hebben daardoor eigenlijk nooit een archbar.


    3 pieces - heeft een middenste stuk met daarin de archbar (als deze er op zit) en twee zijpanelen. Deze komen het meest voor.


    5 pieces - is meestal eigenlijk een 3 piece tailpad met nog 2 extra stukken erboven. Als jij je voet vaak iets naar voor zet (bijvoorbeeld als je een enorme backdoor barrel in trekt) dan is het lekker om nog wat extra grip voor je tailpad te hebben. Ook King Kelly is hier soms voorstander van en heeft iets langere tailpads laten maken bij Slater Designs (in plaats van extra stukken).


    Traction

    De soort traction die er op de tailpad zit is het reliëf of de textuur op de bovenkant van de pad. Ieder merk heeft zijn eigen soorten: diamond, squares, corduroy, noem het maar op! 

    Ook is dubbel reliëf tegenwoordig een ding en het zorgt allemaal voor zo veel mogelijk grip. Maar op sommige gedeeltes van je board wil je misschien iets minder grip (zodat je je voet makkelijker kan verschuiven) en dan is een iets minder heftig reliëf juist ideaal.


    Ben je benieuwd wat er allemaal in verkrijgbaar is? kijk dan hier.

    Materiaal

    Bijna elke tailpad is gemaakt van Ethylene-vinyl acetate, ook wel ‘EVA’. 

    Gezien surfers redelijk veel in aanraking zijn met natuur mogen we best wel eens nadenken over hoe we er mee omgaan. ‘Don’t destroy what you came to enjoy’. 

    Daarom zijn een aantal surfmerken hard aan het werk om ook deze accessoires milieuvriendelijker te maken.

    Zo heeft Slater Designs een samenwerking met Bloom Foam om tailpads van algen te maken. Op deze manier kunnen ze weer schoon water terug te kunnen geven aan het milieu.

    Ook Creatures of Leasure hebben pads met de ‘Eco Pure’ technologie, wat het EVA makkelijk laat afbreken aan het einde van zijn leven.

    Wil je dus graag goed doen voor het milieu, kijk dan eens naar de groenere opties.

    Ben je benieuwd wat er allemaal in verkrijgbaar is? kijk dan hier.


    Front Pads


    Met een frontpad of front foot pad wordt de grip onder je voorste voet op je board bedoeld.


    Na het verdwijnen van de full deck grip in de 80’s, is grip onder je voorste voet (anders dan wax) een lange tijd uit het beeld verdwenen. Toen een aantal aerial specialisten een paar jaar geleden geïnspireerd raakten door de zoon van van de mede ontwikkelaar van grip pads (Christan Fletcher) begonnen ze zelf ook met front foot pads te experimenteren en waren enorm blij met het resultaat. De zekerheid en hoeveelheid grip die het met zich meebracht was ideaal voor momenten waarop zeer goede grip cruciaal is (bij bijvoorbeeld enorme airs en enorme barrels).


    Van het een kwam het ander en tegenwoordig kan een grip pad bedrijf niet meer zonder een degelijke front pad in hun assortiment.


    Zoals Noa Deane het mooi brengt:

    “You can fuckin’ land in the flats and stick things. Your feet are just planted so good. It actually works really good in big barrels, too. Like, coming over foam balls and shit, your feet are just stuck so you can make them a bit easier.


    Why wouldn’t you want your front foot and back foot to be on the same surface? Like, with skating, both feet are on grip tape. You wouldn’t put your back foot on grip tape and your front foot on wax or something, or vice versa, coz that’d be fuckin’ weird.”


    Maar ook hier zijn voorkeuren in. Dit voornamelijk in de volgende twee elementen: traction en dikte. Ben je benieuwd wat er allemaal in verkrijgbaar is? kijk dan hier.


    Traction

    Sommige willen enorm veel grip onder hun voorste voet en hebben super grippy traction onder hun voorste voet (bijvoorbeeld squares of diamonds). Beweeg je graag je voet nog tijdens het surfen, dan kan je wellicht beter gaan voor bijvoorbeeld dunne corduroy. Dit geeft je iets meer spelingsvrijheid.


    Dikte

    De Dikte van een pad speelt natuurlijk ook mee. Hoe dikker, hoe meer je het gevoel hebt dat je “boven je board hangt” ipv. direct contact hebt met je board. Het geeft je wel meer bescherming als de pad dikker is, dus is dit wellicht heel fijn als je veel airs doet.


    Overige grip opties


    Natuurlijk zijn er nog meer opties naast je standaard EVA frontpad en tailpad. Je hebt namelijk ook nog variaties die zeker aangekaart mogen worden.


    • alternatief board grip

    een voorbeeld hier is Hexa Traction. Zij maken een soort griptape (wat je op skateboards doet) voor surfboards.


    • tailblock

    soms vinden mensen het fijn om alleen een tailblock (de kick) te hebben en niet de rest van de pad. Deze zijn dus ook apart te verkrijgen.


    • archbar

    Dit wordt voornamelijk door skimboarders gebruikt en is voor onder je voorste voet. het is een enkele  strook grip en heeft een arch.

    Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.