Shopping cart
    Filters
    Wishlist

    Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

    Surfskate

    Is het huilen als de zee zich voordoet als een spiegelglad meer? Nergens voor nodig! Surfskaten is de uitkomst voor de ‘flat-days’.

    Shop Surfskates

    Het is wat het woord al beschrijft; Surfen op asfalt. Een surfskate simuleert de beweging, gevoel en flow van surfen. Met surfskaten kun je korte bochten maken of typische surf-tricks oefenen als laybacks en cutbacks in een bowl of skatepark.



    De oorsprong van het skaten komt uit de jaren 40. Ook toen waren surfers op zoek naar manieren om een surf gerelateerde activiteit op het droge te krijgen.
    Waarom niet een plank en vier wielen? Zo ontstond het skateboarden. Sinds de jaren 90 is surfskaten een opkomende discipline in het skaten, waar de meeste ontwikkeling heeft plaatsgevonden in de afgelopen10 jaar.
    Nu worden surfskates zo gemaakt dat het skateboard aanvoelt en beweegt als een surfplank, met als doel een authentiek surf gevoel te creëren voor de skater.

    Shop Surfskates

    Surfskate v.s. skateboards
    Dat surfskaten nu een compleet eigen discipline is binnen de skatewereld is niet te ontkennen. Dit is ook te zien aan de onderdelen waaruit een surfskate is opgebouwd.
    We hebben de grootste verschillen op een rij gezet;

    De Surfskate truck
    Een surfskate lijkt misschien soms op een cruiser of longboard als je kijkt naar het deck. Toch zit er op de onderkant heel wat anders; De surfskate truck. Deze speciale soort truck zit aan de voorkant van het surfskateboard en heeft een grotere rotatie arm dan een traditionele kingpin truck van een skateboard of longboard. Hierdoor is het mogelijk om korte en snelle bochten te maken. In de truck zit vaak ook een veer, waardoor je druk kan geven op het deck. Zo is het mogelijk om met een surfskate snelheid te maken zonder te hoeven afzetten. De achterste truck van een surfskate werkt als de stabilisator, ook wel pivot genoemd.


    YOW Truck systeem

    De wielen
    Surfskates hebben grote en zachte wielen, waarbij een traditioneel skateboard juist kleine en harde wielen heeft. Hoe groter het wiel, hoe sneller je gaat en blijft gaan. Het oppervlakte zorgt dat je surfskate blijft doorrollen zonder heel veel inspanning. De zachtheid van de wielen zorgt voor demping van de ondergrond. Zo kun je op verschillende soorten terreinen skaten zonder heel veel trillingen te voelen van scheef liggende tegels of klinkers.


    De hoogte en van het deck
    Doordat de rotatie arm van een surfskatetruck groter is staat het deck van een surfskate hoger dan tradictionele skateboards. Dit voorkomt wheelbite; het moment dat het deck contact maakt met het deck als je een bocht te snel instuurt. Dat klinkt als een plat-op-je- smoel-show, wat bij een surfskate wordt voorkomen door de hoogte van het deck. Snelle korte bochten indraaien is nu geen probleem.

    Het kiezen van de juiste surfskate

    Klaar om je surftraining voor te zetten op het droge? Dan zijn hier een aantal tips bij het uitzoeken van de juiste surfskate voor jou.


    De juiste lengte
    De eerste stap is het bepalen van de lengte. Het is belangrijk dat de houding die je aanneemt of een surfskate vergelijkbaar of hetzelfde is als op je surfboard. Een te groot of te klein deck kan je belemmeren in je surfskate bewegingen. Hieronder vind je richtlijnen van gewicht en de juiste board lengte;

     Lengte  Gewicht  Surfskate lengte (inch)
     < 155cm  25 - 55 KG  < 30"
     150-170 cm  40-75 KG  27-31"
     160-181 cm  50-85 KG  30-32"
     165-187 cm  60-90 KG  31-33"
     175-193 cm  70-100 KG  32-35"
     182-203 cm  85-120 KG 34-39" 


    Shop Surfskates


    Keuze uit Surfskate merken
    De befaamste surfskate merken zijn Smoothstar, YOW, Slide, Landyatz, Carver en Long Island. Al deze merken hebben hun eigen surfskatetrucks ontwikkeld. Elk met een uniek karakter.



    Landyatz en Long Island hebben surfskate trucks die lijken op een kingpin truck, maar met een grotere rotatie span. Deze surfskates zijn iets minder flexibel dan andere merken, waardoor de boards stabieler aanvoelen en makkelijker te skaten zijn voor de beginnende surfskater. Deze surfskates kunnen ook gebruikt worden als cruiser om van plek naar plek te komen. Ga je van nul beginnen? Dan zijn deze merken het beste voor jou.

    Voor de intermediate surfskater zijn de merken Carver, Slide en YOW. Deze merken maken de decks aan de hand van bestaande surfboards en hebben hun eigen surfskatetruck technologie ontwikkelt. In hun collecties vind je veel variëteit aan soorten decks als een mini- fishtail of egg-shaped deck. Elke shape heeft weer een ander effect. Zo zijn er surfskates gericht op bowl-skaten of juist om mee te carven.

    De ervaren surfskaters kunnen het beste kiezen voor Smoothstar of een YOW surfskate. Deze twee merken hebben de surfskatetrucks met de grootste rotatie arm. Hierdoor kun je nog scherpere bochten maken. Smoothstar en YOW surfskates voor de shortboarders die radical blow- outs en cut-backs willen oefenen.

    Ben je er nog niet uit en wil je meer advies? Bel onze shop of kom langs om een board te testen. Wil je liever een lesje volgen? We got you! Bij onze surfschool zijn ook surfskate lessen te volgen.

    Skateboard lessen

    Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.