Shopping cart
    Filters
    Wishlist

    Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

    De leash: Hoe werken ze en hoe kies ik er een?

    Het is een van de handigste en belangrijkste uitvindingen in het surfen: de Leash. Maar hoe werkt hij eigenlijk en wat moet je kiezen?

    Shop Leashes

    Sinds de 70er jaren is hij te vinden in de line up en er ook niet meer weg te denken. Het is een van de uitvindingen van Pat O’Neill (Jazeker, de zoon van Jack O’Neill die het wetsuit heeft uitgevonden en van het wereldberoemde kledingmerk).

    De uitvinding scheelt surfers veel baantjes heen en weer naar de kust om je board te halen en zorgt het er ook voor dat er veel minder ongelukken gebeuren door rondvliegende boards. Op veel stranden is het daarom ook verplicht.

    Het leek het ons een goed idee om jullie wat meer uit te leggen over dit accessoire, en te vertellen over verschillende variabelen waar je rekening mee moet houden als je een leash koopt.

    We beginnen met een uitleg over hoe ze zijn opgebouwd, om te vervolgen met 3 vragen die je gaan begeleiden met de juiste keuze maken. Bekijk hierhet aanbod waar je uit kan kiezen.



    Hoe is een Leash Opgebouwd



    De Cuff

    Dit is het gedeelte van de leash dat om je enkel heen zit. Het is meestal gemaakt van klitteband op neopreen en hoe duurder de leash, hoe beter dit afgewerkt is. Ook kan dan de padding aan de binnenkant dikker zijn of siliconen grip aangebracht zijn. dit om het beter en comfortabeler te laten zitten. Je ziet ook veel verschillende breedtes en als er meer stevigheid nodig is zal de cuff natuurlijk breder zijn. Ook zit er soms een sleutelvakje in.

    De Swivel

    Dit is het aanhechtingspunt van de cuff aan het koord. Je hebt hier verschillende versies van en sommige leashes hebben een of twee scharnieren om er voor te zorgen dat het koord makkelijker kan draaien zonder dat de cuff dat doet. De scharnieren zorgen er voor dat het koord minder snel in de knoop komt.

    De Cord (Het koord)

    De meeste leashes zijn gemaakt van polyurethaan (hetzelfde als waar skateboard wieltjes van gemaakt worden). Er zijn er tegenwoordig een klein aantal alternatieven zoals bijvoorbeeld de Freedom Leash van FCS, die van gevlochten nylon gemaakt is. De Dikte van het koord heeft effect op je surfen en daar gaan we later op in. 
    Ook bestaan er Coiled leashes (gekrulde leashes) en die worden alleen gebruikt bij Stand Up Paddle Boards.

    De Rail Saver

    De rail saver zit aan het andere uiteinde van het koord bevestigd en heeft een belangrijke taak die redelijk duidelijk is uit de benaming van het element, namelijk: je rail redden. Als je grote golven surft en je hebt een wipeout, komt er enorm veel kracht op je leash te staan. Als er dan met grote kracht een dun koord of een leash touwtje tegen de rail van je surfboard aan duwt, gaat deze er soms met gemak doorheen.

    Leash rope (leash touwtje)

    Aan de rail saver zit een dun touwtje, wat je aan je surfboard knoopt. Zorg er voor dat dit touwtje niet op de rail zit, want dan kan hij door het board getrokken worden. Daarom zit er een rail saver op je leash.

    Welke lengte heb ik nodig?

    Gezien board in allerlei gewichten en maten komen, doen leashes dat ook. Het zou raar zijn om een Grom van 12 met een 4’ board met dezelfde leash te laten surfen als een 55 jarige met een 12’ SUP.
    Een leash sleep je namelijk door het water tijdens het surfen en hoe minder je door het water hoeft te slepen, hoe beter. Dit is ook wel ‘leash drag’ genoemd.

    De vuistregel is daarom: Een leash moet ongeveer dezelfde lengte, of een klein beetje langer dan het board zijn waar het op gebruikt wordt.
    Als je leash tussen maten in zit, zoals bijvoorbeeld een 7’8, rond dan af naar het dichtstbijzijnde ronde getal, en ga voor een 8’ leash.

    Bekijkhierons aanbod tot en met 6’

    Bekijkhier ons aanbod van 6’ tot en met 7’

    Bekijk hier ons aanbod van 7’ tot en met 8’

    Bekijk hier ons aanbod van 8’ tot en met 9’

    Welke dikte heb ik nodig?

    Hoe dikker de leash, hoe meer drag (weerstand). Als je kleine golven of competities surft, dan wil je dat er zo weinig mogelijk je in de weg zit om snelheid te maken. Dan is het natuurlijk fijn om een dunnere leash te hebben. Het nadeel is dat deze bij grotere golven snel oprekken en breken. Een dikkere leash kan meer kracht aan en heeft minder kans om te breken.
    Elk merk heeft eigen benamingen, maar de dikte van de leash staat er bijna altijd in millimeters op. Competition leashes (en dus dunne leashes) zitten meestal rond de 5 of 6 mm

    Regular leashes zitten meestal rond de 7mm 

    Reef/Big Wave leashes zitten rond de 8mm

    Dus vraag je af wat voor een golven je er mee gaat surfen en wat je niveau is. Bekijk hier het aanbod.

    Waar wil ik hem bevestigen?

    Er zijn twee verschillende manieren waarop een leash wordt bevestigd aan je been. Aan je enkel en aan je kuit. Er zijn voordelen aan beide!

    Ankle Leash (enkel leash)

    De enkel leash wordt het meest gebruikt in de surf wereld. Het zit volgens velen het meest comfortabel en het is makkelijker om je board naar je toe te trekken als je valt. Een leash om je enkel komt wel makkelijker in de knoop omdat hij lager op je been zit.

    Knee/Calf Leash (knie/kuit leash)

    Een leash die je aan je kuit vast maakt wordt eigenlijk alleen gebruikt op longboards en SUPs. Omdat je voeten vrijer zijn van koord wat in de weg ligt, kan je makkelijker over je board heen lopen. Ook ligt er minder leash in het water, wat weer minder drag veroorzaakt.

    Bekijk hier alle opties.

    Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.