Shopping cart
    Filters
    Wishlist

    Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

    Let's talk about wax baby!

    De kunst van de exact juiste wax beurt voor op je surfboard.

    Shop Wax

    Er is een bepaald slag mensen dat een goede wasbeurt onderwaardeert. Nee, ik heb het hier niet over de edele delen van een vrouw. Ik heb het hier over de kunst van de exact juiste wax beurt voor op je surfboard.
    Het maakt hun echt helemaal niks uit. Ze pakken het overgebleven keuteltje zanderige wax onder hun passagiersstoel vandaan, smeren het op hun board en gooien de restanten op hun dashboard. Iets waar hun moeder later over zal klagen als ze de vlekken niet uit haar bekleding kan halen.

    Hoe ik erover denk? Het is een kunst. Mijn wax heeft zijn eigen compartiment in mijn auto, naast mn extra vinnen. Schematisch wordt er elke sessie een subtiel laagje van de exact juiste temperatuur aangebracht. Voor mijn doet wax er wél toe.

    Ik heb veel te veel sessies gehad waarbij ik over mijn deck heen aan het dansen was om maar een klein beetje grip te krijgen. Vervolgens durfde ik dan niet voor die geplande power turn te gaan, omdat ik wist dat ik sowieso van mijn board af zou glijden. Om er voor te zorgen dat dit jullie niet snel overkomt, wil ik graag met jullie praten over surf wax.

    Hoe is surfwax ontstaan


    Vroegah was het enorm lastig om je balans te vinden op de lange, hand geshapede, balsa houten logs. Omdat de boards zonder hulpmiddelen enorm glad waren, gingen ze op zoek naar oplossingen.
    Al Gallant en Doc Ball begonnen met het toepassen van een laag zand vermengt met lak. Dit gaf natuurlijk veel grip, alleen was het nadeel dat ze altijd het water uit kwamen met schaafwonden op hun knieën, borst, voeten en dijen.
    Later in 1935 was Al verrast door de grip die de wax gaf die zijn moeder op de vloer in huis aan had gebracht. Hij pakte de pot wax en ging er mee experimenteren. Zijn moeder (die boos was geworden omdat de wax op was), raadde hem vervolgens paraffin wax aan. Toen hij dat gebruikte, was hij verkocht.

    Sindsdien is paraffin nog steeds het hoofd component in surfwax. Dit wordt gecombineerd met bijenwas, oliehoudende producten, rubber, resin en/of plastic voor temperatuurcontrole. De ingrediënten worden tot 130 graden verhit en in mallen gegoten, om vervolgens uit te harden tot de blokjes die wij in onze handen krijgen.

    Basecoat vs. Topcoat


    Er zijn verschillende manieren om de ideale waxlaag te krijgen. Hierbij kan je er voor kiezen om een basecoat aan te brengen voordat je de topcoat op je board smeert.
    Waarom je dit zou moeten doen? De basecoat is eigenlijk gewoon een hardere surf wax die er voor zorgt dat je wax beter blijft zitten en je minder snel kale plekken krijgt. Een topcoat is zachter, maar geeft je meer grip.
    Bij tropische wateren wil je sowieso dat je wax een stuk harder is (omdat hij er anders af smelt), dus kan je wax die bedoeld is voor tropische watertemperaturen ook vaak gebruiken als basecoat.

    Waarom wax temperatuur belangrijk is


    Al je je wax gaat kiezen, is het enorm belangrijk om de juiste hardheid te kiezen. Dit hangt er allemaal vanaf hoe warm het water is waarin je gaat surfen. We hebben even een globaal tabelletje voor je gemaakt om aan te geven met welke temperaturen water je welke wax nodig hebt.

    surfwax

    * Dit is globaal. Per merk verschilt dit dus check het voor de zekerheid bij het merk zelf

    Zoals je ziet overlappen de gebieden behoorlijk. Waarom? Nou, sommige mensen vinden het fijn om hardere wax te surfen en sommige mensen vinden het lekker om zachtere wax te surfen.

    Zachtere wax
    - is plakkeriger
    - is makkelijker aan te brengen
    - heeft een grotere kans om bij druk punten er af te wrijven

    Hardere wax is minder plakkerig - is iets moeilijker aan te brengenHardere wax: is minder plakkerig is iets moeilijker aan te brengen - heeft een grotere kans om netjes te blijven en er niet af te wrijven

    Houdt er rekening mee dat elk merk zijn eigen formules heeft en ze in andere categorieën indeelt. Dus check de watertemperatuur van de plek waar je gaat surfen en kies daar je surf wax voor.

    Er zijn zoveel merken, welke moet ik hebben?


    Elk persoons perceptie van het ideale blokje wax is verschillend.
    De ene houdt van een beetje glibberen, de ander wilt zijn board aan z’n voeten gelijmd.
    Ik persoonlijk vind dat de ideale wax zacht moet aanvoelen, maar niet uit moet smeren.
    Ik moet grip hebben, maar mn voet wel kunnen verplaatsen, niet wegglijden.

    Dit klinkt allemaal enorm tegenstrijdig en daarom is het ook zo lastig om goede wax te produceren.

    Een aantal merken zijn al sinds jaar en dag leiders in dit wereldje. Bij merken als Sex Wax en Sticky Bumps kan je altijd aankomen voor een goed blokje.
    De laatste jaren heeft het braziliaanse Fu Wax de harten van de beste surfers van de wereld gewonnen, en daarmee ook veel consumenten. Hun plakkerige formule heeft er voor gezorgt dat de grote merken ook weer na moesten denken over hun producten, waardoor er veel nieuwe soorten op de markt zijn gekomen.

    Als je net begonnen bent met surfen en je aan het oriënteren bent, kies dan van de grote merken de bekendste formule. als je deze dan te plakkerig of juist te glad vindt, kan je vervolgens daarop je keuze aanpassen.
    We raden je daarom ook altijd aan om verschillende dingen te proberen.

    Als je iets zoekt wat extreem sticky is, ga dan voor deze gespecialiseerde formules. Sex Wax heeft bijvoorbeeld ‘Dream Cream’ en Sticky Bumps heeft ‘Punt’ om je extreem veel grip te geven. Is je surfen nog op een stadium waarbij je je voeten veel verzet, dan is deze soort wax niet voor jou.

    Een van de mooiste trends van het moment is dat bedrijven en consumenten op zoek zijn naar eco vriendelijke opties en oplossingen voor hun producten. Merken als Matunas maken daarom ook ecologisch vriendelijke surfwax van producten die allemaal lokaal verbouwd worden op hun boerderij. Er zijn er meer dus als je hiernaar op zoek bent, vraag het ons.

    Hoe en waar moet ik wax aanbrengen.


    Er zijn twee soorten mensen: Je bent een cirkel persoon, of je bent een kruis persoon. De keuze hiervoor zal bepalen waar je eindigt in het leven.
    In cirkels waxen kan lastiger zijn op het begin, maar leidt tot een mooie egale laag. De kruis methode is makkelijk en is sneller. Het is eerder een mening of preferentie, dan een goed of fout. Wat je ook kiest, ga er goed voor zitten en maak je klaar voor een goede armtraining.

    In tegenstelling tot snowboards, wax je bij surfboards de bovenkant van je board van rail tot rail. De wax moet op alle plekken komen waar je met je voeten zal komen te staan. Voor een longboard is dit het hele board, voor een shortboard ongeveer ⅔, omdat je voet niet op de neus komt/ hoort te staan.

    Het doel met waxen is het creëren van kleine bultjes wax, waar je voet grip op heeft.

    Stap 1: De basecoat aanbrengen


    De Cirkel Methode Pak je basecoat en houd de dunne zijkant op de plank. Begin vervolgens met het maken van cirkels, maar gebruik hele lichte druk. Ga vervolgens over het hele board heen met elke nieuwe cirkel. Houdt deze lichte druk aan totdat je een dunne laag wax op het hele board hebt zitten.

    Dit is de basecoat dus je doet een dunne basislaag. Gebruik de hoekpunten van het blokje om ook in kuiltjes te komen. Het moet er zo uit komen te zien.

    surfwax cirkel methode
    De Kruis Methode Pak je basecoat en houd de dunne zijkant op de plank. Begin vervolgens met het maken van diagonale strepen over het hele board, maar gebruik hele lichte druk. Ga vervolgens terug over het hele board heen en maak diagonale strepen de andere kant op. Nu heb je een vierkantjes patroon. Ga vervolgens met diezelfde, lichte druk over het patroon heen met cirkels. Doe dit met lichte druk, totdat je een dunne laag wax op het hele board hebt zitten.

    Dit is de basecoat dus je doet een dunne basislaag. Gebruik de hoekpunten van het blokje om ook in kuiltjes te komen. Het moet er zo uit komen te zien:

    surfwax kruismethode

    Stap 2: Je topcoat aanbrengen

    Ongeacht de methode waarop je je basecoat hebt aangebracht, ga je vervolgens je topcoat op dezelfde manier hierop aanbrengen. Je gaat weer met de dunne zijkant in cirkel beweging over de basecoat heen. Ook hier gebruik je weer lichte druk, omdat je niet wilt dat het een grote smeerboel wordt. Het doel is dus om zo veel mogelijk kleine bultjes wax te maken (ook wel nipples genoemd). Je wilt ongeveer 2 keer zoveel topcoat gebruiken als basecoat. Als je board dan een lekkere laag heeft, ben je klaar om te gaan!

    Hoe en wanneer moet je je wax er af halen?


    De belangrijkste reden om je wax laag er af te halen is wanneer je grip aan het verliezen bent. Hoe meer je surft, hoe sneller je waxlaag aan vernieuwing toe is.

    Een andere reden zou kunnen zijn dat de seizoenen aan het wisselen zijn, of als je gaat reizen. Met andere woorden: als je een andere temperatuur water gaat surfen kan het een goed idee zijn om een verse laag te regelen. Vooral natuurlijk als je met je zachte koud water wax naar warme temperaturen gaat, is er een grote kans dat het allemaal samen gaat klonteren tot een groot plakkaat.
    Ik moet opbiechten dat ik ooit de wax eraf gehaald heb omdat ik hem gewoon vies en lelijk vond.

    Tijd om het te verversen!
    Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen

    Zon en Zand
    Een van de handigste manieren is door je wax even in de zon te laten en er vervolgens zand overheen te gooien. Het zand reageert op de wax moleculen en halen het los van je board. Na een aantal minuten kan je je wax met het zand van je board af vegen.

    Waxcomb
    Als je thuis bent en geen zand tot je beschikking hebt, kan je ook een waxcomb (wax kam) gebruiken. Als je je board in de zon legt op een warme dag, wordt de wax al enorm zacht. Je kan vervolgens met de dunne rand van de kam de wax er zo af schrapen. Ze zijn ideaal om in je auto te hebben, omdat de kammen ook een kant met tanden hebben. Deze kan je gebruiken om, als je wax vergeten bent, de oude wax op je board op te ruwen zodat je ook extra grip krijgt.

    Wax Pickle
    Pickle Wax Remover is een unieke tool om je wax van je board te halen. Het is een gerecycled ruw zakje met daarin oud schaafsel van boards. Je kan deze gebruiken om de laatste wax resten van je board af te wrijven, nadat je de dikke toplaag met een wax kam er af gehaald hebt.

    Wax remover
    Ook kan je wax remover gebruiken om deze laatste resten eraf te halen. Dit is een middeltje om je board helemaal mooi schoon te maken zodat je alles weer mooi egaal krijgt.
    Het is goed om alles er netjes af te krijgen, zodat je nieuwe laag er weer mooi op gaat!

    Extra wax tips

    • Houd je wax uit de zon. Wax smelt door hoge temperaturen, dus als je dit niet doet, moet je het opnieuw doen en weerhoud het je van je tijd in het water. De blokjes wax in je auto smelten overigens ook gewoon!
    • Als je op het strand even een pauze neemt, leg dan je board met de wax naar beneden, zodat het er niet af smelt..
    • Houd ook zand uit je wax. met name als je in je boardshort aan het surfen bent. Zand geeft je rash, dus als je van je dijen, borst en tepels houd, zorg je netjes voor je wax.
    • Druk niet te hard als je je board waxt. Dit kan ervoor zorgen dat alles uitgesmeerd wordt of er te veel op je board zit.
    • Probeer verschillende merken en temperaturen. Elke surfer heeft natuurlijk zijn favorieten, waarom niet eens proberen waarom iemand anders het andere merk zo goed vind?
    • Gebruik je wax kam om je wax op te ruwen, ipv. elke keer nieuwe er op te smeren. Dit scheelt toch weer een aantal keer wax gebruiken.

    Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.