Shopping cart
    Filters
    Wishlist

    Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

    Hart Beach Ultimate wetsuit gids

    Hulp nodig met het uitzoeken van het juiste wetsuit? Met deze gids loodsen we je door alles wat je moet weten om de beste keuze te maken. Om te begrijpen wat een wetsuit precies doet, is het handig om te weten waar het van is gemaakt en hoe een wetsuit werkt. Daarnaast zijn er verschillende diktes, merken en een hoop vakjargon die erbij komt kijken.

    Shop Wetsuits


    Neopreen en het eerste wetsuit

    In 1930 worden door Amerikaanse wetenschappers geëxperimenteerd met verschillende soorten rubber. Neopreen was één van deze synthetische rubbers, die veel voordelen bleek te hebben in vergelijking met natuurlijk rubber. Het is o.a. water en olie afstotend en beter isolerend. In eerste instantie werd neopreen alleen gebruikt als bouw materiaal voor auto’s en voor het Amerikaanse leger.

    In de jaren 60 werd Neopreen op de commerciële markt. Onderzoekers ontworpen Neopreen schuim, waarbij lucht werd toegevoegd aan het rubber. Hierdoor kreeg de stof zijn thermische functie; Neopreen foam laat een klein beetje water door. Dit water maakt een klein laagje tussen de stof en bijvoorbeeld je lichaam. Het water wordt door de lucht pockets snel opgewarmd tot lichaamstemperatuur.
     


    Jack O’Neill, was op zoek naar een materiaal dat hij kon aantrekken tijdens het surfen, zodat hij dit langer kon volhouden dan vijf minuten. Hij kreeg hoogte van het Neopreen materiaal en ontwierp het eerste wetsuit. Het merk O’Neill is tot op de dag van vandaag één van de grootste wetsuit merken ter wereld. Een wetsuit heet een wetsuit, omdat het niet de bedoeling is dat het je droog houd. Het moet juist een klein laagje water tussen blijven zodat je lichaam opwarmt. Een wetsuit heeft één duidelijk doel: jou warm houden in het water.

    Single lined v.s. double lined

    We kennen twee soorten neopreen: Single lined (synthetish rubber) & Double lined neopreen (synthetisch rubber foam).

    Single Lined Neopreen: Single lined neopreen voelt aan de buitenkant vaak als glad rubber aan. Dit neopreen houd wind en water tegen. De twee belangrijkste plekken op je lichaam om warm te houden zijn je rug en je borst. Je rug en borst behouden zo de meeste warmte. Het is echter wel minder flexibel en kwetsbaar materiaal. Je moet er voorzichtig mee omgaan want er kan sneller een scheur in komen.

    Double Lined Neopreen: Dit neopreen (foam) wordt het meest gebruikt voor wetsuits. Het is comfortabeler en flexibeler dan single lined neopreen en is dus ideaal voor watersporten. Er zijn elk jaar nieuwe ontwikkelen met double lined neopreen wat het nog warmer en flexibeler maakt. Elk merk heeft zijn eigen technologie om dit te doen. Bekijk bijvoorbeeld eens de Flashbomb van Rip Curl of de eco-friendly neoprene van Vissla.


    Welke dikte heb ik nodig?

    De dikte van neopreen wordt aangepast aan de temperatuur van de zee. Sommige wetsuits zijn 6 mm dik en andere maar twee. In de onderstaande tabel staat wat voor dikte je nodig hebt, bij wat voor watertemperatuur.



    Deze tabel is ‘Matty approved’*


    De diktes komen met twee cijfers. Het eerste cijfer is de mm dikte op de romp en het tweede cijfer is de mm dikte op de armen en benen. Het is bij de armen en benen vaak dunner neopreen om zo de meeste flexibiliteit te behouden en het belangrijker is om je borst en rug warm te houden.

    In Nederland kom je met een 3/2 goed weg in de zomer. Voor de lente en de herfst heb je een 4/3 nodig. Tijdens de echte wintersessies op de Noordzee heb je een 5/4 of 6/5/4 wetsuit nodig. Hierbij heb je ook een cap, schoentjes en handschoenen nodig, maar daarover later meer.


    De winter surf

    Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden. 

    De meeste warmte verlaat het lichaam via de handen, voeten en het hoofd. Het is daarom handig om er voor te zorgen dat hier de minste warmte wordt verloren. Sommige winterwetsuits hebben een cap die vast zit aan het wetsuit. Het voordeel hiervan is dat er nu weinig water het wetsuit in kan lopen. Je kan er ook voor kiezen om een losse cap te aan te schaffen bij je winter wetsuit.

    Welke maat heb ik?

    Wetsuit maten gaan in principe hetzelfde als kleding maten. Dit zijn dus de breedte maten. Als je als man maar M hebt, dan heb ook vaak maat M met een wetsuit. Vrouwen met maat 36 hebben vaak wetsuit maat 6. En met maat 38 heb je dan vaak maat 8.

    Elk merk kan weer verschillen van pasvorm. Het kan dus zo zijn dat de M van Rip Curl minder goed zit van een M van C-Skins. Het is daarom eerst altijd even zoeken welk merk het best bij jouw lichaamsbouw past.

    Sommige merken hebben ook tussenmaten. Deze tussenmaten zijn vaak voor kleine of lange mensen. Deze worden aangegeven met “Small” of “Tall”. De maat M/S is dan Medium in de breedte en S in de lengte. Een 8/T is dan maat 8 in de breedte en langer in de lengte.


    Pakkies passen

    Het is belangrijk dat een wetsuit goed aansluit op je lichaam en niet te groot is. Dit voorkomt dat er water in stroomt en de functie van het wetsuit verloren gaat. Het wetsuit mag ook niet te krap zijn. Hierdoor verlies je bewegingsvrijheid en zal het peddelen ook zwaarder worden. Zodra je een wetsuit gaat passen, zorg dan eerst dat het wetsuit juist zit. Trek eerst de knie stukken goed op je knieën en trek daarna het wetsuit verder aan. Zodra het wetsuit aan is, gaan dan door je hurken zitten. Dit zorgt ervoor dat het wetsuit ook op het bovenlichaam op de juiste plekken gaat zitten.
     
    Een te klein wetsuit herken je aan de volgende dingen:
    • Je hebt het gevoel dat je schouders naar beneden worden geduwd.
    • Het neopreen gaat ‘glimmen’. Het glimmen betekent dat het neopreen wordt uitgerekt en dus ook een indicatie van een te klein wetsuit.
    Let op! Nieuwe wetsuits zitten vaak heel strak. Wij noemen het ‘Fabrieksstandaard’. Het mooie aan neopreen is dat het uitrekt zodra het in water komt. Het wetsuit zal gaan vormen naar jouw lichaam zodra je ermee te water gaat. Denk niet meteen dat het wetsuit te klein is als het heel strak aanvoelt.

    Een te groot wetsuit herken je aan de volgende dingen:
    • Je hebt nog lengte over bij de armen en benen.
    • Je hebt veel ruimte over bij de onderrug.
    • Je kan gemakkelijk je vingers tussen jouw nek en het wetsuit krijgen.
    • Als je het wetsuit probeert vast te pakken op bijvoorbeeld de armen, heb je meteen veel neopreen vast.

    Mocht je er thuis niet uitkomen, kom dan langs in onze surfshop. We helpen je graag met het passen van een nieuw wetsuit!

    Wat zijn de belangrijkste verschillen?

    Wetsuits komen in veel verschillende maten, vormen en uitvoeringen. Het is moeilijk om te zeggen wat nu de het beste wetsuit op de markt is. Dit heeft te maken met de jouw lichaamsvorm, fit van het wetsuit en vooral persoonlijke smaak. Wel zijn er verschillen in de wetsuits waardoor deze warmer zijn en comfortabel zitten. De belangrijkste verschillen hier op een rijtje:

    • De sluiting.
    • Het soort naad.
    • De lining in het wetsuit.
    • De kwaliteit en isolatie van het neopreen.
    • De stretch van het neopreen.
    De laatste twee zijn echter erg afhankelijk van de technologieën per merk.

    De meeste merken hebben verschillende segmenten in wetsuits. Deze segmenten verschillen in de warmte, comfort en flexibiliteit van het wetsuit. De vuistregel is: je betaald voor warmte en comfort! Zo zal je zien dat een instap segment goedkoper is dan wetsuit in een high-end/performance segment.

    De Sluiting

    De sluiting, ook wel de ‘Zip’, is het meest opvallende verschil bij wetsuits. Hoe groter de zip, hoe makkelijker het is om er in te stappen. Hieronder leggen de we de drie meest voorkomende zips uit.

    Back Zip
    De Backzip is wellicht de oudste en bekendste sluiting bij wetsuits. De sluiting is een rits op de rug die tot aan de nek loopt. Die maakt het makkelijk om je pak in te stappen. De back-zip zie je tegenwoordig veel terug bij het instap segment. Echter is een back-zip ook de koudste optie. Door de lange rits op de rug wordt het meeste kou en water toegelaten in het wetsuit.

    Chest Zip
    Bij deze sluiting heb je een rits op je borst. Bij een Chest Zip trek je een flap neopreen over je hoofd en deze rits je vast op de borst. Een Chest Zip, in plaats van een back-zip, geeft meer flexibiliteit tijdens het surfen, omdat men geen bewegingsvrijheid verliest door een stugge rits op de rug. Ook omdat het beter aansluit bij de nek komt er minder water het wetsuit binnen en is dus ook warmer.

    No Zip / Zip Less
    De nieuwste ontwikkelingen in wetsuits zijn pakken zonder ritsen. Dit laat nergens water binnen en zit zeer comfortabel. Dit is perfect voor langere surfsessies.


    De Naden

    Bij een wetsuit komt er op een aantal plekken water binnen. Zoals we hierboven hebben besproken bij de Zips. Maar ook via de naden komt er water in het wetsuit. Er zijn verschillende manieren hoe de stukken neopreen aan elkaar vastgemaakt zijn, ook wel ‘stitched’ genoemd. Hieronder de soorten naden(stitching) die je tegenkomt.

    Flatlock Stitch
    De stukken neopreen worden schuin afgesneden en strak aan elkaar gelegd. Zo worden ze aan elkaar genaaid en krijg je een platte naad. Je ziet de stich aan de binnen- en buitenkant van het wetsuit zitten. De Flat Lock is de meest basic manier van stitchen. Dit zie je het meest bij zomer wetsuits om zo water door te kunnen laten en het wetsuit op een aangename temperatuur te houden.

    Glued and Blind Stitched (GBS)

    De stukken neopreen worden door lijm aan elkaar geplakt. Aan één kant van het neopreen worden ze aan elkaar genaaid. De stich gaat maar tot het midden van het neopreen en maakt dus geen gaatjes door het neopreen heen. Dit zorgt ervoor dat er minder water het wetsuit in loopt. GBS is een van de meest voorkomende manier van stitchen.

    Taped Seam
    Bij deze techniek zijn de stukken neopreen aan elkaar genaaid en aan de binnenkant ‘getaped’. Dit betekend dat er rekbaar neopreen over de naad heen bevestigd is. Dit kan op de kritieke punten zijn, de plekken waar de meeste trekkracht zit in een wetsuit. Of op gehele lengtes van de naden. Taped naden komen al vaker voor in het hogere segment wetsuits of bij winterpakken.

    Sealed Seam
    Sealed naden herken je gelijk aan de buitenkant van het wetsuit. De neopreen stukken zijn aan elkaar genaaid en aan de buitenkant zijn de naden voorzien van vloeibaar neopreen. Het komt ook voor dat de naden aan de binnenkant van het wetsuit geseald zijn. Het vloeibare neopreen houd het water tegen. Dit maakt het warm en ideaal voor de echte winter surfsessies. Het nadeel van sealed naden is dat het minder flexibel is dan de rest van het wetsuit en de flex dus achteruit gaat.









    Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.