Shopping cart
  Filters
  Wishlist

  Je hebt nog geen artikelen aan je wishlist toegevoegd.

  Informatie wetsuit - De wetsuit gids helpt bij je keuze

  Hart Beach uit Scheveningen helpt je graag aan een wetsuit dat helemaal aansluit op jouw lichaam. Al vele jaren is Hart Beach een bekende surfwinkel in binnen- en buitenland.

  Shop Wetsuits

  INFORMATIE WETSUIT

  We verkopen grote collecties wetsuits en andere surf artikelen van bekende merken. Een wetsuit beschermt je goed tegen de kou in het water. In deze wetsuit handleiding leer je hoe wetsuits werken, hoe ze worden gemaakt, en hoe je de juiste kiest. Ook leer je wat het verschil is tussen een pak van goede kwaliteit en een minder uitgebreid pak en nog veel meer. Na het lezen van deze specifieke informatie wetsuit pagina zal je beter in staat zijn om het juiste suit zelf uit te zoeken in onze webshop! Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Tel: +31 (0) 70 350 2591  mail: shop@hartbeach.nl 

  Zoek je specifiek informatie over winterwetsuits? Zie ook onze winter wetsuit gids.

  Winter wetsuit gids!  Neopreen van een wetsuit

  Neopreen is een elastisch synthetisch rubber materiaal dat goede isolatie-eigenschappen heeft. De kwaliteit van het neopreen verbeterd bijna elk jaar en elk merk heeft zijn eigen specifieke neopreen. Het merendeel van de neopreen wetsuits op de markt van vandaag komt uit Japan of Thailand. Ze worden meestal door hetzelfde bedrijf geproduceerd.


  Soorten wetsuits, wetsuit modellen

  Er worden verschillende wetsuits en neopreen producten gebruikt als bescherming tegen koud water. We kunnen wetsuits doorgaans onderverdelen in verschillende types waarin de nadruk ligt op de warmte die het pak bied en hoeveel het lichaam bedekt wordt. In deze wetsuit guide leggen we alles uit.

  - Lycra: Ook wel bekend als rashguard, dit is het lichtste kledingstuk voor watersporters, omdat het meestal gemaakt is van lycra. Het wordt gebruikt voor bescherming tegen zon en het schuren van je wetsuit. informatie wetsuit. 

  - Neopreen top: dun neopreen (0,5 mm-1,5 mm), dat alleen het lichaam bedekt vanaf de taille tot je armen. Een top kan zowel met korte of lange mouwen zijn. Een top dient hetzelfde doel als een rashguard maar is warmer.

  - Shorty: Een pak met korte armen en korte benen, dit model is niet te missen op een zomerse dag in Frankrijk.

  - Full suit: volledig neopreen wetsuit, bedekt het hele lichaam, armen en benen tot aan je polsen en enkels. Volledige pakken kunnen uit verschillende dikten neopreen zijn opgebouwd. Een 3/2 mm wetsuit is geschikt voor een Nederlandse zomer. Een 4/3 mm wetsuit gebruik je vooral in het voorjaar en een 5/3 mm wetsuit of 6/5/4mm zijn geschikt voor de koudste omstandigheden. Winter wetsuits worden ook wel steamers genoemd. 

  Wetsuit maat tabellen

  Hoe werkt een wetsuit?

  Een wetsuit houdt ons warm door het vasthouden van een dun laagje water tussen onze huid en het neopreen. Dit water wordt verwarmd door de warmte van ons lichaam. Water in het wetsuit is dus een goede zaak, hij heet tenslotte ook niet voor niets een ‘wetsuit’. informatie wetsuit

  Als een wetsuit te ruim is dan zal er constant een golf van koud water in je wetsuit komen. Het lichaam zal moeite hebben om zichzelf op te blijven warmen. Dus hoe beter het wetsuit past, des te minder koud water er in het pak komt en des te warmer we zullen worden. 

  Het tweede aspect wat een wetsuit doet is ons warm houden door middel van isolatie. Dikker neopreen houdt in dat het beter isoleert en dunner neopreen betekent minder isolatie. Deze isolatie komt omdat het neopreen vol zit met kleine gesloten cellen die gevuld zijn met lucht. Hoe meer van deze cellen het neopreen heeft, hoe beter en warmer het is. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat het wetsuit warmer en lichter wordt door gebruik van ‘air insulated’ neopreen. Dit neopreen is een geperforeerd neopreen voorzien van twee laminaten. Het zorgt ervoor dat er lucht tussen het neopreen wordt gevangen en dat zorgt weer voor stilstaande lucht. Stilstaande lucht is de beste isolatie die er is! 

  Wetsuit dikte zelf wordt meestal weergegeven met twee nummers zoals; 3/2, 4/3, 5/3, 6/4 of drie nummers zoals 5/4/3. Hieronder vind je een handig schema van onze grote vrienden van O'Neill.


  Wat betekenen deze cijfers op het wetsuit?

  Zij geven de dikte van het neopreen in millimeters aan. Dus bijvoorbeeld een 4/3 wetsuit is gemaakt van 4 mm en 3 mm dik neopreen. Wetsuits hebben twee of drie verschillende diktes neopreen om ze flexibel te houden. Je hebt meestal dikker neopreen in delen die warmte nodig hebben – zoals je lichaam. Lichaamsdelen die constant in beweging zijn, zoals je armen hebben dunner neopreen voor meer flexibiliteit. Dit maakt wetsuits geschikt voor sporten als surfen, windsurfen, raften, zwemmen, kajakken, kitesurfen e.d.. Een 3/2 wetsuit wordt over het algemeen gebruikt voor de zomer en een deel van de herfst, een 4/3 of 5/3 worden gebruikt in de winter en lente. Wetsuits die dikker zijn dan 5 millimeter worden ook gebruikt in echt koude maanden in de Noordzee.

  Wetsuit kwaliteit

  Het is moeilijk te zeggen wat het beste wetsuit op de markt is, omdat zaken als je lichaamsvorm, fit en persoonlijke smaak een grote rol spelen bij het bepalen wat het beste wetsuit voor je is. De belangrijkste kenmerken die een wetsuit goed of het beste uit een lijn maken zijn:
  • Neopreen kwaliteit en isolatie mogelijkheden 
  • Hoeveel stretch heeft het neopreen 
  • Wat voor soort naden worden gebruikt en zijn de naden waterdicht (GBS, Taped Seams) 
  • Extra isolatie in het neopreen 

   Belangrijke technische termen: 

  • Flat-lock naden 
  • Glued and blind stitched 
  • Taped seams 
  • Liquid taping 
  • Single lined neoprene 
  • Double lined neoprene 

  Omdat wetsuits voor surfers zo technisch zijn is het zeer van belang om de juiste wetsuit informatie in te winnen! Hopelijk heeft deze informatie wetsuit gids  je iets verder geholpen. En om het compleet te maken kan je het best naar de Hart Beach Surfshop op de Vissershavenweg 55b voor een persoonlijk advies! Mocht je daar niet de tijd voor hebben: bestel online in onze webshop. Pas hem goed thuis en ruil hem indien nodig: er is niks belangrijker dan een goed passend wetsuit. Ruilen kan altijd binnen 14 dagen, ook zonder opgaaf van reden. informatie wetsuit

  Naar de Shop

  WINTER WETSUIT KOPEN?

  Waar op te letten bij het kopen van een winter wetsuit?

  Dikte

  Allereerst is het goed om te weten dat bij wetsuits de dikte aangegeven wordt met twee of drie verschillende dikte maten in millimeters. Hier staat dan bijvoorbeeld 3/2, 4/3 of 5/3 bij. Ook al is bij ieder merk en soort wetsuit de dikte verdeling anders, kan je als vuistregel gebruiken dat het eerste cijfer de dikte van het neopreen rondom de borst en benen is en de tweede maat de dikte bij de armen. Als er drie maten staan (bijvoorbeeld 5/4/3) is de eerste maat voor de dikte bij de borst, tweede bij de benen en derde bij de armen. Zo is bijvoorbeeld de dikte van een 5/3 Rip Curl Flashbomb dus 5mm dik bij de borst en benen en 3mm dik bij de armen. Voor de koude Nederlandse wateren wil je je goed warm aankleden. Winter wetsuits hebben daarom een stuk dikker neopreen dan de zomerse variant. Om de Nederlandse winter comfortabel door te komen raden wij daarom minstens 5mm neopreen bij de borst aan om in en rond de winter comfortabel een lange sessie te kunnen doen. Als je het snel koud hebt, hele lange sessies wilt doen of plannen hebt om naar bijvoorbeeld Noorwegen te gaan, zou je ook 6mm dikte kunnen overwegen. Een 4mm dik pak kan je ook in het voor en najaar lang redden, maar midden winter zal je merken dat het behoorlijk fris is! Deze dikte is wel genoeg voor de winter in bijvoorbeeld Portugal.

  Wetsuit maat tabellen

  Sluitingen

  Op wetsuits zitten verschillende sluitingen en de drie bekendste behandelen we hier onder: 

  • Backzip Een van de oudste en bekendste is de Backzip. Hierbij zit een rits op je rug die tot aan je nek loopt en daar het wetsuit sluit. Sommige merken hebben een extra laagje neopreen achter de rits om water uit het wetsuit te houden. 

  • Frontzip Bij deze sluiting trek je een laag neopreen vanaf je rug, over je hoofd heen naar je borst. Hier maak je vervolgens je wetsuit op je borst met een rits dicht. Omdat hierdoor rondom je nek geen onderbrekingen zijn van ritsen, zal er minder water bij je nek naar binnenkomen en zal je het dus warmer houden. Ook is het pak rondom om je middel niet onderbroken door een rits op de rug, waardoor dit lekker flexibel is. 

  • Zipless Een van de nieuwste ontwikkelingen is een wetsuit zonder rits. Omdat je geen harde ritsen op het pak hebt, lever je nergens in op flexibiliteit en kan er ook minder water naar binnen komen. Je moet jezelf wel door een wat kleiner gat je wetsuit in wurmen, wat soms bij een dik winterpak best een opgave kan zijn, maar wel lekker warm!

  Naden

  Bij een wetsuit kunnen er maar op een paar plekken water naar binnen komen en het is zaak om dat zo min mogelijk te laten gebeuren. Een van die plekken zijn de naden. Ook hier heeft elk merk zijn eigen specifieke manieren gevonden om de pakken zo waterdicht mogelijk te krijgen.

  • Flat Lock Hierbij zijn de naden strak tegen elkaar aangelegd en goed dicht genaaid. 

  • Glued and blind stitched (gbs) Hierbij zijn de naden aan elkaar gelijmd en daarna dicht genaaid. Door deze dubbele sluiting komt er een stuk minder water je wetsuit binnen.

  • Sealed Bij deze technologie zijn de naden aan elkaar genaaid en vervolgens aan de buitenkant dicht gemaakt met vloeibaar neopreen. Deze technologie houd je goed warm, en laat minder water door. De ‘seal’ is alleen minder flexibel dan de rest van het neopreen en dus gaat de flex van je pak een klein stukje achteruit.

  • Taped Als een wetsuit ge-taped is, zijn de naden van het pak aan de binnenkant met een strip neopreen dicht gemaakt. Deze technologie wordt gezien als de manier waarop je het meest Flex en warmte behoud hebt.

  Linings

  De hogere segment winter wetsuits hebben soms een lekker warm vachtje aan de binnenkant. Deze linings zijn natuurlijk bedoeld om je lichaam lekker warm te houden. Elk merk heeft zijn eigen technologieën en het is dus goed om per merk te kijken wat het inhoud en waar het in het pak verwerkt zit. Goed om te weten is dat het pak door deze extra laag binnen in je wetsuit wel weer ietsje stijver wordt.

  Cap

  Winter wetsuits worden geproduceerd met en zonder cap. De cap zit er op om je hoofd warm te houden en beschermt hij je oren tegen surfers ear. Midden winter heb je deze sowieso nodig en er zijn natuurlijk voor en nadelen aan of hij aan het pak vast zit of niet. Als hij er aan vast zit, zal je minder vaak last hebben van water dat via je nek het pak binnenkomt. Daarnaast heb je minder lagen neopreen bij je nek. Als je je kapje los hebt van je pak dan heb je het voordeel dat je in het voor en najaar gemakkelijker zonder cap kan surfen, en dus flexibeler bent. Er kan wel gemakkelijker water tussen het kapje en het pak komen.

  Schoenen

  Als de koude wintermaanden er aankomen zal het water zo koud worden dat ook je voeten beschermd moeten worden tegen de kou. Schoenen gaan in dezelfde soort dikte maten als wetsuits en daar geldt dezelfde regel als bij de rest van je neopreen: voor de Nederlandse winter is minstens 5mm lekker om comfortabel de winter door te komen. Als je snel koude voeten krijgt, kijk dan naar een iets dikker schoentje! Er bestaan ook nog verschillende vormen.

  • Round toe je kan dit zien als een neopreen sok met een verstevigde zool.

  • Split toe Bij een split toe schoentje is de grote teen gescheiden van de resterende vier tenen. Dit is gedaan om meer board feel te houden als je aan het surfen bent. ook houdt het je schoentje beter op zijn plek. 

  • Internal split toe Je kan dit zien als een combinatie tussen een Round toe en een split toe schoentje: binnen in het schoentje is je grote teen gescheiden van de resterende 4 tenen, zodat je schoentje beter op zijn plek blijft zitten. Omdat wel alle vijf de tenen binnen het zelfde schoentje zitten, zullen je tenen ietsje warmer blijven.

  Handschoenen

  Ook handschoenen gaan volgens de zelfde dikte verdeling als schoenen en wetsuits. Wederom geldt dat 5 mm een comfortabele dikte is voor de hele winter. Als je snel koude vingers krijgt kan je naar een dikker handschoentje kijken. Ook kan de vorm van de handschoentjes je natuurlijk meer warmte bieden. Deze 3 soorten zal je het meest tegen komen:

  • 5finger gloves een standaard handschoen, alleen dan in neopreen vorm. 

  • Lobster gloves Lobster handschoentjes hebben de duim en wijsvinger er apart van de resterende drie vingers. Omdat de drie kleine vingers bij elkaar zitten zullen ze elkaar beter warm houden, maar heb je nog wel iets meer board viel dan een volledige want.

  • Wanten/mittens Buiten deze handschoentjes zitten alle vingers behalve je duim bij elkaar in het zelfde compartiment, zodat ze elkaar lekker warm houden. Hierdoor kan je natuurlijk je board minder makkelijk vasthouden, wat soms een nadeel kan zijn.


  Naar de Shop

  Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.